Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Θετικά και αρνητικά του facebook

To facebook μπήκε για τα καλά στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς. Αυτό συνεπάγεται κάποιες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά παράλληλα και κάποιες αρνητικές.

Αρνητικά στοιχεία

Όπως και κάθε κοινότητα θέλει να σε κρατήσει μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, έτσι και το facebook.
1)Έχει πολύ μεγάλη γκάμα από "άχρηστα" πράγματα να ασχοληθείς, ακόμα και από τα βασικά (χτίσιμο του προφίλ), τα οποία είναι πολύ χρονοβόρα.Επίσης σου δίνει τις δημόσιες σχέσεις στο πιάτο, όπου αναπτύσσεις φιλίες, συναισθήματα, παρακολουθείς τις ζωές των άλλων, κλπ που σου αναλώνουν χρόνο σε "ψεύτικα" - "φτιαχτά" δεδομένα και στην πραγματικότητα, αναλώνεις χρόνο σε "άγνωστα" άτομα.Έτσι, έμμεσα σου "ρουφάει" τον ελεύθερο χρόνο και όσο περισσότερους φίλους αποκτάς, τόσο χειρότερα τα πράγματα. Αν παρατηρήσετε, ότι υπάρχει στο facebook, έχει σαν σκοπό να σε τραβήξει πολύ χρόνο να ασχοληθείς μαζί του.Έτσι χάνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε μία ψευδαίσθηση, χάνοντας την ουσία: να ζήσουμε αληθινά, να βγούμε έξω ξεκούραστοι, να κάνουμε χαβαλέ, να φλερτάρουμε,  να βελτιωθούμε, να περάσουμε καλά, να κερδίσουμε αληθινούς φίλους.
2)Πολλοί λένε "σιγά μωρέ, για πλάκα το έχω 5-10 λεπτά την ημέρα ασχολούμαι". Είναι όμως όντως έτσι;Σε κάποιες φάσεις ναι. Αν όμως το χρησιμοποιήσουν "πιο σωστά" και μάθουν διάφορα πραγματάκια ακόμα, τότε το σκηνικό αλλάζει, χωρίς να το καταλάβουν.Κάνεις τόσο κόπο να χτίσεις ένα καλό προφίλ, να βρεις τόσους φίλους και να ξεκινήσεις πάρε-δώσε με αυτούς.
Εθίζεσαι και προσπαθείς να κάνεις ακόμα περισσότερα, να γίνεις πιο "ουάου".
Πολλοί το κάνουν κομμάτι της ζωής τους και ζούνε με αυτό. Επίσης φτάνουν σε σημείο, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα στη ζωή μόνο και μόνο για να αποθανατίσουν μια τέτοια στιγμή σε μια φωτογραφία, με μόνο σκοπό να την ανεβάσουν στο facebook.
Η εξάρτηση φτάνει σε βαθμό να θέλουν να δείξουν στους άλλους ότι "περνάνε καλά", χωρίς να τους νοιάζει αν όντως περάσαν καλά.
Προβάλλουμε διάφορα πράγματα και φωτογραφίες για τον εαυτό μας που φαντάζουν ακίνδυνα.
Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι!

Θετικά στοιχεία

Πέρα όμως από τα αρνητικά που έχει δημιουργήσει,αποτελεί και θετικό μέσο καθώς μας ενημερώναι για το τί συμβαίνει στον κόσμο.
Αρχικά, μέσω του facebook έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για τα κοινωνικά δρώμενα, όπως για παράδειγμα για εκδηλώσεις μνήμης, για διάφορες κινητοποιήσεις. Ο δημοφιλής χώρος συνάντησης του ίντερνετ έχει αποδειχτεί και αποτελεσματικό μέσο στον εντοπισμό και στην σύλληψη διαρρηκτών.
Στις μέρες μας,το facebook,το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει δώσει τη δυνατότητα εκμηδενισμού της αποστάσεως,καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επικοινωνούμε με άτομα που ζουν σε άλλες χώρες. Γίνεται μέσω του facebook, να μιλάμε με κάποιον και ταυτόχρονα να τον βλέπουμε μέσω της κάμερας.
 Γνωστή είναι η ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή του στα κοινά και σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί πως οι άνθρωποι επιθυμούν να ενταχθούν σε μία κοινότητα για λόγους αυτοεκτίμησης, για διερεύνηση των ενδιαφερόντων τους αλλά κύριος στόχος τους είναι η μάθηση και η γνώση.Πέρα μάλιστα από τις αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε κοπέλες το facebook λειτουργεί και σαν μέσο για την ανάπτυξη της ικανότητας αφήγησης του καθενός δημιουργώντας έτσι κοινότητες εφήβων με ισχυρούς δεσμούς.Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να παραλείπεται ο ρόλος των γονέων.Δηλαδή πρέπει συνεχώς να εκπαιδεύουν και να προειδοποιούν τα παιδιά τους για τυχόν κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν, χωρίς ωστόσο να τους περιορίζουν ή να τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο ίντερνετ,γιατί με αυτόν τον τρόπο τους στερούν τρόπους κοινωνικοποίησης.
Ακόμα το facebook λειτουργεί και ως μέσο διασκέδασης και αυτό το καταλαβαίνουμε αν δούμε ότι τα πιο πολυχρησιμοποιημένα applications είναι τα παιχνίδια.
Το facebook και γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρα από τις αρνητικές συνέπειες, έχουν και αρκετά θετικά αποτελέσματα καθώς μέσα από αυτά το άτομο επικοινωνεί,διασκεδάζει και έρχεται σε επαφή με κόσμο διαφορετικό από αυτό,κοινωνικοποιείται όλο και περισσότερο. Αν η χρήση γίνεται με μέτρο και υπάρχουν οι κατάλληλες προφυλάξεις οι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο.
Καταπληκτικό συγκινητικό βιντεάκι που πρέπει να δείξουμε όλοι στα παιδιά μας
https://www.youtube.com/watch?v=Maw8eGN-UBs
Άλλο ένα υπέροχο βιντεάκι για το facebook
Μια αξιόλογη παρουσίαση των ''υπέρ'' και των ''κατά'' της χρήσης του facebook, από τις: Χαριτωνίδου Μαρίνα και Σαββίδου θεοδώρα.
https://www.youtube.com/watch?v=FzAStr2HrmA

13 σχόλια :

  1. Όπως πάντα άποψη τοποθέτηση στο θέμα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτε προλαβες ξανθιύλα και τα εγραψες όλα αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα τα τακτοποιώ τώρα!!! Θα τα φέρω λίγο ακόμα στα μέτρα μου και έτοιμο!! Αλλά αυτό το θέμα είναι σαν το κυπριακό μπορεί να μιλάς για ώρες ατελείωτες και να είσαι πάλι στην αρχή. Είναι ανεξάντλητο θέμα αυτό πυο μας δώσετε κύριε της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης!!!!

      Διαγραφή
    2. Το θέμα της κοινωνικοποιήσης είναι δίκοπο μαχαίρι! Από την μια ένας χρήστης με χαμηλό προφίλ μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του, από την άλλη κλείνεται μέσα σε ένα χώρο και κάποιες καλές στιγμές του της μοιράζεται με την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή του tablet...

      Διαγραφή
  3. Διαβάζοντας ξανά το κείμενο σου και παρακολουθώντας τα δύο βίντεο που έχεις αναρτήσει, απλά διαπιστώνω την έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας στις ζωές μας σαν άνθρωποι! Η μοναξιά μας και η ανάγκη μας να ξεφύγουμε από αυτήν μας οδηγεί να γινόμαστε έρμαια αντικειμένων!
    Γινόμαστε μέλη μιας εικονικής πραγματικότητας για να ζήσουμε αυτό που έξω φαντάζει τόσο δύσκολο... Θλιβερή η ανθρώπινη φύση!
    Μας έχουν δοθεί τόσα δώρα και μεις προτιμάμε τις εικόνες που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα θέλω μας με χρώματα και εφέ!

    Υπέροχη επιλογή βίντεο και κειμένου... πιάνει τον παλμό της εποχής και του θέματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι δυστυχώς Αριστέα μου είμαστε εθισμένοι στην τεχνολογία και δεν βάζουμε όρια και χάνουμε την ζωή μας ... Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πραγματικά πολύ καλή επιλογή! Όπως είδες ήδη χρησιμοποίησα το ένα βίντεο. Όπως και το κείμενο, προβάλλει υλικό που θα μπορούσε να δώσει αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση και με τους μαθητές μέσα στην τάξη! Εξαιρετική επιλογή... εμπλουτισμένο κατάλληλα και υπερκαλύπτει το θέμα! Συγχαρητήρια και πάλι!

      Διαγραφή
  5. Ξανθούλα καλημέρα!Ανταποδίδω τα καλά σου λόγια κ την παροιμία,νομίζω ότι στην περίπτωση μου ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ,ενώ στην δικά σου το γοργόν κ χάριν έχει!Συγχαρητήρια για το κείμενο,επίσης τα διδακτικά βιντεάκια σου δίνουν αφορμή για προβληματισμό.Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά είμαστε με την Σαμαντοπούλου και φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες της Ξανθούλας.Όπως λέμε ΄΄της Αργυρώς΄΄.Πολύ ωραίοι.Κατά τα άλλα όλα τέλεια.Η εργασία είναι πολυ ευστοχη.Κυρίως τα μειονεκτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα στείλτε κανένα από δω γιατί μου τέλειωσε η πρώτη δόση που έφτιαξα!!!

      Διαγραφή